logo

Escrit llibret Festa Major 2019

Més de cent anys de diables a les Borges

El 28 i 29 de juliol de 1875 les Borges, terra de liberals, estigué a punt de caure sota control carlista que mantingué el poble en setge durant dos dies. Era la Tercera, i última, Guerra Carlista i l'impacte de l'assalt fou tan gran que l'any següent s'organitzà tota una festa per a commemorar-ho. Durant la celebració hi hagué tot tipus d'activitats, des de música d'orquestra al Terrall fins a curses del cos de la cordera, passant pel ball a la Plaça. Però allò que volem destacar és que un dels actes estrella d'aquell llunyà 1876 era el ball de diables i nans —el primer documentat en la història borgenca— a més de diversos espectacles pirotècnics ("salva de morteretes", "ramillete de fuegos", etc.) de la mà de Josep Murgadas de Reus.

Malgrat aquesta primera notícia —que hem consultat en un document conservat al Fons Doctor Palau de l'Espai Macià— no serà fins el 1988 que tornarem a trobar notícies sobre diables a les Borges, aquesta vegada gràcies a la recuperació que en va fer el Grup Recerca. Més de cent anys separen les dues notícies però avui, més de 30 anys després, la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs s'ha consolidat completament i forma part de la nostra tradició més encomiable. Des del Grup de Diables  i Tabalers del Grup Recerca us desitgem una molt bona Festa Major i esperem poder continuar portant la forca d'una tradició borgenca centenària durant molts anys.

PD: Cal llegir aquest article del Salvador Palomar del 2010, en que va obrir la porta a saber més sobre aquesta Festa Major del 1876. Ha calgut 9 anys per trobar el algún rastre documental.

https://lateiera.wordpress.com/2010/03/11/un-ball-de-diables-a-les-borges-blanques/

Moltes gràcies Salvador de part dels Diables i Tabalers de les Borges Blanques per la recerca.

 #DiablesBorgesBlanques #DiablesRecerca #DiablesGrupRecerca #BorgesBlanques #Diables #Correfoc
www.diablesborgesblanques.com

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *