logo

1988

Els Diables i Tabalers del Grup Recerca de les Borges Blanques en la seva primera sortida durant la VI Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges Blanques.

Diable sóc d’aquest ball,

diable sóc i seré,

i més m’estimo ser diable

que aprenent de sabater*!

*(poseu-hi qualsevol cosa que rimi).

Els Diables i Tabalers del Grup Recerca de les Borges Blanques van ser creats l’any 1988 per membres del Grup Recerca, grup creat per gent de diferents edats interessada a conservar la cultura popular del nostre poble/país. En els incis, aquests membres creadors van començar organitzant l’any 1975 els Focs de Sant Joan. El Grup Recerca es va encarregar de l’organització d’aquesta festa fins a l’any 1998, per tornar-hi una altra vegada el 2003. També van ser organitzadors, l‘any 1982, de la I Trobada de Gegants i Correfocs de les Borges Blanques, acte que van organitzar fins al 1998 i, novament, el 2003. Més endavant, van ser creadors, l‘any 1987, del primer grup de grallers de les Borges, i de la primera i única emissora de Ràdio de les Borges.

Més endavant, l‘any 1989, construïren un gegant batejat amb el nom de Manelet del Terrall (MDT), un gegant vestit de català que tan sols es passeja pels carrers de les Borges Blanques durant la Trobada de Gegants, Gralles i Correfocs de la Festa Major, i que, per tant, no ha sortit mai del poble en els seus anys d’existència.

«El 28 al rayar el alba, precisamente en la misma hora que los carlistas intentaron el asalto, volverá a dispararse otra salva de morteretes y se verificará un repique de campanas, recorriendo la población los bailes llamados “dels diables”, “enanos” y otros.»*

*Les Borges Blanques 1876 (Diario de Tarragona)

Així doncs, els Diables del Grup Recerca van debutar a la V Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges. El grup es va estrenar amb un mono de treball tintat de negre, capes, caputxa negra, una faixa i mitjons vermells. Els diables duien caretes fetes de manera artesana per ells mateixos amb guix i cartó. L’any 1995 es va canviar el vestit per un conjunt de jaqueta amb caputxa i pantalons, de color cru i amb diferents dibuixos brodats, creat ja per una modista.

Finalment, s‘hi va afegir el grup de tabalers i tabalers kids, sense els quals la cosa no seria el mateix, ja que ells són qui animen de debò la festa. En el seu 25è aniversari, aprofitaren per crear un nou gegant, l’Astaroth, una figura modelada sobre fang per Jordi Arnau Espuga Giné. L‘Astaroth és un dels dimonis cristians que disposa de la categoria de duc de l’infern.

Logo Diables de les Borges Blanques 30é Aniversari
Logo Diables Borges Blanques-XXX Aniversari
0

Persones

han passat per la colla.
0

Ciutats

ens han fet confiança.
0

Correfocs

realitzats.

Sabies que:

  • Hem tingut 4 èpoques de vestits diferents.
  • Som una associació sense ànim de lucre.

Altres dades:

  • 2 Gegants (Manelet i Astaroth)
  • 25/30 membres
  • 10 tabalers

Galeria de fotos de la seva primera sortida en la VI Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs (Festa major 1988).